10 YA boeken die vertaald MOETEN worden

In Nederland zitten we er heel goed bovenop om alle trending YA direct naar ons land toe te halen en te vertalen. Maar zelfs de beste uitgeverijen missen soms toch een paar toppers, die het absoluut verdienen om ook de harten van het Nederlands lezende publiek te veroveren. Wij vinden ze op Goodreads, Instagram en andere social media, en uiteraard willen we deze met jullie delen!

Heb je zelf ook nog tips? Onderaan de pagina kun je ze met ons delen, en dan zal ik tijdens de Libris najaarsbeurs(inkoopbeurs) de juiste uitgeverijen eens aan hun mouw trekken.

 

Illuminae | Amie Kaufman & Jay Kristoff | Online bestellen in het Engels

Illuminae
In de scifi-hit Illuminae wordt het verhaal gereconstrueerd aan de hand van officiële documenten, memo’s, chatgesprekken, logboeken en dagboekfragmenten. Kady en haar ex Ezra wonen op een illegale mijningplaneet. Wanneer een rivaliserend bedrijf een oorlogsschip stuurt om de kolonie weg te vagen en de planeet zelf in te nemen, zijn er maar drie schepen in de buurt die hen kunnen helpen. Zwaar beschadigd in de strijd weet de kleine vloot met verschillende groepen vluchtelingen te ontkomen aan het oorlogsschip, dat hen echter op de hielen zit. Het is een kwestie van tijd voor ze hen inhalen, en ondertussen stapelen de problemen aan boord zich steeds verder op. Het gas dat het oorlogsschip los liet is namelijk niet zonder gevolgen, en de AI die een van de schepen bestuurt is ernstig beschadigd. Ezra wordt ingelijfd in het leger, terwijl niemand Kady iets wil vertellen, dus gaat ze zelf op onderzoek uit.
De spanning in Illuminae wordt steeds verder opgebouwd, terwijl de dreiging van alle kanten lijkt te komen. Hoewel het is opgebouwd uit verzamelde stukken tekst, is het geheel verrassend goed leesbaar en ga je er in een sneltreinvaart doorheen omdat je simpelweg niet op kunt houden met lezen. Het tweede deel, Gemina, gaat verder waar Illuminae ophield en zal in oktober 2016 verschijnen. Als er nog geen uitgeverij bezig is met deze fantastische serie, duik er dan direct bovenop, want Illuminae wil je écht niet gemist hebben!

 

Something Real | Heather Demetrios | Online bestellen in het Engels

Something Real

Something Real is het soort verhaal dat je écht onder de huid gaat zitten, en waarna je zo blij bent dat dit niet over jouw familie gaat! Bonnie™ Baker (ja, de trademark hoort daar) is een van de 12 kinderen uit Baker’s Dozen: een tv serie over hun enorme gezin. Jaren nadat de show is geëindigd probeert de 17-jarige Bonnie™ haar emotionele trauma te verwerken door zichzelf zo ver mogelijk van alle associaties te houden. Onder een nieuwe naam  en op een nieuwe school durft ze voorzichtig het leven weer aan. Maar dan besluit haar moeder, samen met de originele producer, om de show weer terug op tv te brengen. Omdat Bonnie™ minderjarig is, heeft ze geen recht tot weigeren als haar moeder voor haar tekent, en voor ze het weet zijn de gehate tv camera’s terug om opnieuw een enorme puinhoop van haar leven te maken.
In dit boek leef en voel je zo ontzettend met Bonnie™ mee. Je krijgt een grote hekel aan aan Bonnie™’s op roem beluste moeder, haar afwezige vader, en vooral aan de producer! Dit is een tv show waarvan je weet dat je er absoluut niet in wilt zitten, en je gaat met hele andere ogen naar reality tv kijken – dat garandeer ik je! Het is een geweldig boek dat je ook nog eens een heleboel besef bijbrengt. Het is in het Engels altijd wat onder de radar gebleven, maar iedereen hoort deze gelezen te hebben.

 

The Wrath and the Dawn | Renee Ahdieh | Online bestellen in het Engels

Wrath and the dawn

Ik kan niet echt geloven dat de onze uitgeverijen hier niet bovenop zitten, maar ik kon geen referentie vinden naar een Nederlandse vertaling in de maak (er zal wel een verwoede bidding war aan de gang zijn). Maar voor geval jullie deze nog niet ontdekt hebben: vertalen! The Wrath and the Dawn is een hervertelling van Sheherazade en de sultan uit 1001 nacht. Khalid, de Kalief van Korashan, is een monster. Elke dag trouwt hij een nieuwe bruid, en bij zonsopgang wurgt hij haar. Wanneer haar geliefde vriendin een van zijn slachtoffers wordt, is het voor Shahrzad genoeg. Ze biedt zichzelf aan als echtgenote en trouwt zelf met Khalid. Wanneer hij naar haar slaapkamer komt na de bruiloft, weet ze de tijd lang genoeg te rekken met haar verhalen. En Khalid ziet iets in haar, waardoor hij haar een dag langer laat leven, om het einde van het verhaal te weten te komen.
Natuurlijk is niets zoals het lijkt, maar Renee Ahdieh weet het verhaal op zo’n prachtige manier te vangen. Haar zinnen zijn adembenemend mooi, en dat laat het hele boek tot leven komen. Van de temperamentvolle Shahrzad tot de gekwelde Khalid. Het tweede deel is ook al verschenen, en heet The Rose and the Dagger. Renee Ahdieh heeft met deze boeken echt haar stempel gedrukt op YA, en dit boek mag dan ook absoluut niet ontbreken in een Nederlandse vertaling.

 

Earth Girl | Janet Edwards | Online bestellen in het Engels

Earth Girl

Wees er maar klaar voor, want dit boek (en de andere twee delen) worden je nieuwe obsessie. Ik las het in het weekend uit en ik kan het niet los laten. Dit MOET vertaald worden door een van onze goede Nederlandse YA uitgevers! In Earth Girl kan de mensheid via portalen naar andere planeten, en ze hebben dan ook een flink deel van de sterrenstelsels rondom aarde gekoloniseerd. Maar 1 op de 1000 baby’s die geboren worden hebben een immuunsysteem waarmee ze alleen maar op aarde kunnen overleven. Iets in de atmosfeer van de andere planeten zorgt ervoor dat ze in seconden in shock raken en pijnlijk sterven. Deze kinderen zijn neandertalers, apen. Ze worden direct gedumpt op aarde en daarna vergeten. Aarde telt dan ook zeker niet mee in het interplanetaire stelsel van de mensheid.
Jarra is één van deze baby’s, nu 18 jaar oud. Ze kiest voor een opleiding in geschiedenis, haar grote passie. Gelukkig maar, want dat is een van de weinige dingen die Aarde te bieden heeft: enorme ruïnes van vroegere steden, en een heleboel verloren technologie en geschiedenis. Maar Jarra is absoluut niet van plan het erbij neer te leggen. Ze meldt zich aan voor een universiteit van een andere planeet, wetend dat ze het eerste jaar toch op Aarde doorbrengen, en doet alsof ze een ‘norm’ is. Aan het eind van het jaar zal ze hen de waarheid vertellen, en hun racisme recht in hun gezicht slingeren. Dat loopt natuurlijk helemaal niet volgens plan. Jarra raakt bevriend met haar medestudenten, en geniet enorm van haar opleiding. Maar ook gaat ze gebukt onder de gevoelens van woede, verlatenheid, en angst die elk afgewezen kind voelt. Wanneer de trilogie ten einde is, zal Jarra ontzettend veel gezien en gedaan hebben (aliens!?). En respect gewonnen hebben. Maar zal ze ooit de sterren bereiken?

 

A Darker Shade of Magic | V.E. Schwab | Online bestellen in het Engels

Darker shade of magic

De eerste twee delen zijn al verschenen in het Engels, het derde zal komen in 2017, maar er gloort nog geen vertaling aan de horizon. Een sterk verhaal met een bijzondere wereld – of liever gezegd, 4 werelden. Je hoort het goed. Combineer fantasy, dimensies en magie met elkaar, en voor je het weet heb je V.E. Schwab’s A Darker Shade of Magic. Er bestaan vier verschillende werelden die allemaal anders zijn, maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: elke dimensie heeft een Londen. Vroeger konden veel meer mensen tussen deze dimensies reizen, maar sinds de val van Black Londen zijn deze poorten gesloten. Alleen Travellers zoals Kell kunnen met hun bloedmagie de grenzen oversteken.
Zijn thuis is Red London, een Londen vol magie en leven. Daarnaast ligt Grey London, dat ons bekend voorkomt, omdat het in feite ons eigen Londen is. Zonder magie, maar met hier en daar wat knick knacks die door Travellers de grens over gesmokkeld worden. Dan is er White London, een gevaarlijke plaats waar magie bijna verdwenen is en de inwoners zich als roofdieren op elk laatste restje storten. En daarnaast ligt Black London, waar het met de magie zo gruwelijk mis ging dat de andere alles hebben afgesloten om te voorkomen dat ook zij gecorrupteerd zouden worden. Kell doet gewoonlijk weinig anders dan berichten overbrengen van de ene vorst naar de andere, maar dat verandert compleet wanner hij per ongeluk een artefact uit Black London naar zijn thuisdimensie brengt, en een schijnbaar onbeduidend meisje uit Grey London óók door de grenzen kan komen.

 

Trylle | Amanda Hocking | Online bestellen in het Engels

Trylle: the complete trilogy

Deze trilogie bestaat al langer, dus ik weet zéker dat de uitgeverijen het niet stiekem ergens in de maak hebben om ons over een paar maanden te verrassen. Jammer! Vooral nu het in het Engels ook samen in één band is uitgegeven, zou dit een heerlijk boek zijn om cadeau te geven of te krijgen. Eigenlijk altijd, want het leest zo lekker weg. Het gaat over Wendy Everly, die zich nooit thuis heeft gevoeld in haar eigen wereld. Misschien omdat ze totaal niet op haar familie lijkt. Omdat ze niets lust, en altijd lastig lijkt te zijn. Maar misschien ook omdat haar moeder is opgesloten in een inrichting omdat ze geprobeerd heeft Wendy te vermoorden toen ze een baby was, schreeuwend dat Wendy niet haar kind is.
Nu blijkt dat Wendy’s ‘moeder’ al die tijd gelijk had. Wendy is een changeling, een baby afkomstig van het trolvolk. Zij wisselen hun eigen baby’s om met die van mensen, zodat deze goed en veilig opgevoed worden en de geroofde mensenkinderen als bedienden voor hen kunnen werken. Wendy is een speciaal geval: haar moeder is koningin van Trylle, en Wendy is haar erfgenaam. Oh, en de slechte koning van de Vittra die dreigt hen aan te vallen? Dat is haar vader. Wendy komt terecht in een wereld waar ze niets van weet, maar zich snel eigen moet maken. En natuurlijk staan er een handvol leuke jongens klaar om haar daarmee te helpen. Wat zeg ik je? Heerlijk om te lezen!

 

The Dark Days Club | Alison Goodman | Online bestellen in het Engels

Dark days club

Uitgeverijen zijn altijd op zoek naar unieke invalshoeken. Hoe zal ik dit boek eens omschrijven… denk Buffy the Vampire Slayer in Victoriaanse tijd. Uniek genoeg? Zeker! Dit is absoluut een boek dat bij de Nederlandse YA uitgeverijen op de wishlist moet, want ze smeekt erom vertaald te worden. Lady Helen is een goed opgevoed meisje, ondanks het schandelijke landverraad van haar moeder en vader waardoor ze bij haar strenge oom en tante opgegroeid is. Ze gaat naar de bals en hoopt aan een niet al te vreselijke man uitgehuwelijkt te worden door haar oom. Maar alles verandert als de rokkenjager-met-slechte-reputatie Lord Carlston haar pad kruist. Hij blijkt een demonenjager te zijn, die met haar ouders heeft samengewerkt. Sterker nog, Lady Helen is een van hen, en Lord Carlston biedt haar een wereld vol gevaar. Maar ook een van opwinding, en spanning. En natuurlijk staan er zeer belangrijke zaken op het spel.
Dit boek voegt bovennatuurlijke elementen moeiteloos toe aan een behoorlijk accurate Regency periode. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten bij het lezen van The Dark Days Club. En natuurlijk moet het dan ook vertaald worden, want hoe vaak vindt je een boek met zo’n origineel uitgangspunt?

 

Dorothy Must Die | Danielle Paige | Online bestellen in het Engels

Dorothy Must Die

Hervertellingen van beroemde verhalen en sprookjes zijn helemaal hot nu. We hebben er in het Nederlands ook al een paar vertaald, maar dit is een fantastische epiloog op Dorothy in het land van Oz. In Kansas  wordt Amy Gumm door een nieuwe orkaan in haar trailer naar Oz geblazen, net zoals Dorothy jaren eerder. Het duurt een tijdje voordat ze bereid is te geloven daadwerkelijk in Oz te zijn, want wie accepteert zoiets nu? Ze volgt bijna letterlijk in de voetstappen van Dorothy, over de yellow brick road langs alle wezens en plaatsen die zij ook tegen is gekomen. Maar het blijkt al snel dat iets gruwelijk mis is. Dorothy is in Oz gebleven en heeft onverwachts ontpopt tot een vreselijke dictator.
Amy wordt, voor ze het weet, gerektruteerd in de Revolutionary Order of the Wicked. Maar Amy weet niets van vechten, terwijl Dorothy ieder bekend figuur uit Oz onder haar duim heeft. In deze post-apocalyptische wereld, zonder een manier om thuis te komen, heeft Amy echter niets te willen. Danielle Paige gaat in dit boek op een superleuke manier aan de wandel met alles en iedereen die we kennen uit Oz. Haar wereld lijkt eerst nog ‘wel oké’, maar het blijkt al snel dat ze een creepy geest heeft! Het is jammer dat dit boek toch een beetje onbekend is gebleven, want hij verdient het om opgepakt te worden door onze eigen uitgeverijen!

 

Ink and Bone | Rachel Caine | Online bestellen in het Engels

Ink and bone

De enige in de lijst die ik nog niet zelf gelezen heb, maar waar ik zó naar uitkijk. We kregen het boek in het Engels binnen, en het speelt zich af in een alternatieve wereld waarin de bibliotheek van Alexandrië nooit in vlammen op is gegaan. Ik bedoel – welke boekliefhebber wil deze nu niet lezen? En daarom moet het ogenblikkelijk opgepakt en vertaald worden naar het Nederlands, er is simpelweg geen andere optie mogelijk.
De Great Library heeft zijn invloed over de wereld alleen maar uitgebreid, meedogenloos en op het toppunt van macht zijn ze aanwezig in elke grote stad, en beheren ze de stroom van kennis naar de massa. Alchemie zorgt ervoor dat de Bibliotheek de inhoud van de grootste werken in de geschiedenis ogenblikkelijk naar iemand toe kan sturen, maar het persoonlijk bezitten van boeken is absoluut verboden. Jess Brightwell gelooft in de waarde van de Bibliotheek, maar de meeste van zijn kennis komt uit illegale boeken die zijn familie bezit, en die bedrijvig zijn op de zwarte markt. Jess is naar de Bibliotheek gestuurd als spion, maar zijn loyaliteit wordt getest tijdens de laatste maanden van zijn training. Als zijn vriend een ketterse daad verricht door een apparaat uit te vinden dat de wereld kan veranderen, ontdekt Jess dat de leiders van de Grote Bibliotheek hun kennis belangrijker vinden dan mensenlevens.

 

Cruel Beauty | Rosamund Hodge | Online bestellen in het Engels

Cruel Beauty

Dit boek is officieel een hervertelling van Belle en het Beest, maar heeft ook zeker invloeden van het sprookje van Blauwbaard, en het gevoel van 1001 nacht. Eén ding is zeker: dit boek is fantastisch. Je ziet het elke keer opduiken op social media, hoewel het nooit heel bekend is geworden. Onder de liefhebbers van dit soort boeken is hij echter heel populair, omdat het zo goed geschreven is. Tijd om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met Cruel Beauty!
Sinds haar geboorte is Nyx verloofd met de kwaadaardige heerser van haar koninkrijk, en dat allemaal om een overeenkomst die haar vader gesloten heeft. En sinds haar geboorte is ze getraind om hem te vermoorden. Ze koestert wrok tegen haar familie, die haar nooit heeft gered, en haat zichzelf omdat ze nooit heeft proberen te ontsnappen. Op haar 17e verjaardag verlaat ze alles wat ze gekend heeft om te trouwen met de machtige, onsterfelijke Ignifex. Haar plan is niet bepaald gedetailleerd: hem verleiden, zijn betoverde kasteel vernietigen en de 900 jaar oude vloek over haar mensen verbreken. Makkelijk? Ignifex is uiteraard niet wat Nyx had verwacht. Hij intrigeert haar, en zijn kasteel maakt dat ze op zoek gaat naar de geheimen achter de gesloten deuren. Maar dan duikt er nog een figuur op, en Nyx’ gevoel van loyaliteit wordt maar liefst drie kanten op getrokken. Welk pad is het juiste? Daar ga je achter komen zodra de vertaling er komt! Of je leest het vast in het Engels natuurlijk.

 

 

En we zijn er weer, dat waren alle 10 de boeken. Soms is het zo moeilijk kiezen, vooral omdat je veel leuke dingen voorbij ziet komen. Ik vroeg het jullie hierboven ook al, maar wie van jullie heeft er nog meer goede tips om te vertalen naar het Nederlands? Het zal niet makkelijk zijn, want veel YA wordt wel degelijk vertaald of is in de maak en zal in de komende jaren verschijnen. Wat zijn de boeken die jij veel voorbij ziet komen op sociale media? En welke van deze boeken ken je al of ben je nu van plan te gaan lezen? Deel het in de comments!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s